İNSÜLİN DİRENCİ VE İNSÜLİN DİRENCİ OLAN BİREYLERDE BESLENME PROGRAMI
İnsülin vücutta üretilen; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmamızı düzenleyen bir hormondur. Yemek sonrasında kan şekerinin yükselmesiyle, pankreastan insülin salgılanıp kana salınmaya başlar. İnsülin direnci olmayan bireylerde kan şekeri ve kan insülin seviyesi dengelidir. Ancak İnsülin direnci olan kişilerin glikoz toleransının bozulması ile birlikte insülin düzeyi kanda artmaktadır. Bunun sonucunda kişi tip 2 diyabet (şeker hastalığı) riski altındadır.
İnsülin direncinin belirtileri
❗️ Sürekli tatlı isteği duyorsanız
❗️ Bel çevreniz hızla kalınlaşıyorsa
❗️ Kilo vermekte zorlanıyorsanız
❗️ Akantozis nigrikans diye adlandırılan ciltte siyahla iman belirtileri varsa
❗️ yemeklerden hemen sonra şekerli gıdalar tüketme isteği ve şekerli gıda tüketiminden hemen sonra uyku hissi oluyorsa insülin direnci olabilir.
✅ Kan tahlilinizde İnsülin direnci için Homa-IR değerine bakılır. Açlık glikoz ve açlık insülin seviyelerinizden hesaplanır ve 2.5 un altında olmalıdır. 1,9’un üzerindeki seviyeler erken insülin direncini işaret ederken, 2,5’un üzerindeki seviyeler önemli insülin direncini işaret eder.
İnsülin Direnci Olan Bireylerin Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Beyaz ekmek yerine tam buğday ,ekşi maya siyez, çok tahıllı, çavdar ekmeği; pirinç yerine esmer pirinç, bulgur ve tam buğday makarna tüketilmelidir.
Reçel, sofra şekeri gibi basit şeker içeren besinler yerine meyve gibi kompleks karbonhidrat içeren besinlere yer verilmelidir.
Meyveyi tek başına tüketmek yerine yanına süt/kefir/yoğurt/peynir veya badem/fındık/ceviz gibi besinler ekleyerek tüketmelisiniz. Böylece kan şekeri seviyesi daha dengeli olacaktır.
Üç ana öğüne (sabah-öğle-akşam yemeğine) ek olarak ara öğün mutlaka yapılmalıdır. Ara öğün sayısı ve içeriği günlük enerji veya kişisel ihtiyaçlarınıza göre ayarlanabilir.
Haftada en az 2-3 kez kurubaklagil tüketilmelidir. Yüksek posa içeriği kan şekerinin kontrolü açısından yardımcıdır.
Yeterli miktarda yumurta, peynir, balık, hindi, tavuk ve kurubaklagil gibi protein kaynaklarını günlük olarak alınmalıdır.