Hipertansiyon
Sistolik (Büyük tansiyon) Kan basıncının 130 mmHg üzerinde,
Diastolik (Küçük tansiyon) Kan basıncının 90 mmHg üzerinde olmasıdır.
Riskler: Sigara, Alkol, Diabetes Mellitus, Aşırı tuz, Stres, Yetersiz su
Böbreklerin sodyumu atma yeteneğindeki azalma ile oluşur.
DASH diyeti: Hipertansiyonu önlemek için uygulanan bir diyet planıdır.
Potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir diyet olmakla birlikte, diyetle alınan sodyum miktarını azaltmaya dayalıdır.
Sebze, kepekli ve tam tahıllı ürünler, meyve, deniz ürünleri, kurubaklagil ve az yağlı süt ürünleri açısından zengindir.
Yağ, kırmızı et, sodyum ve şeker belirgin olarak azaltılmaktadır.
Bu diyet toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir; potasyum, magnezyum, kalsiyum ve posa açısından zengindir.
Antioksidan açıdan zengin bir diyet olduğu için osteoporoz, kanser, kalp hastalığı, inme ve diyabet gibi hastalıkları da önlemektedir.
Potasyum: Kan basıncı üzerinde olumlu etkisi olup tansiyonu düşürdüğünden diyette potasyum zengin olmalıdır.
Hipertansiyon hastalarının beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?
Günlük sodyum (tuz) alımı <2300 mg olacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
Trans yağ asidi tüketimi azaltılmalıdır. (margarin, paketli gıdalar vs.)
Tuz ve tuzlu besinler tüketilmemelidir.
Yemekler ve ekmek tuzsuz tüketilmelidir.
Su tüketimi arttırılmalıdır. (En az 2.5- 3 litre)
Yemeklerde sıvı yağ kullanılmalıdır. Soya yağı, zeytinyağı, mısır özü yağı, Ayçiçek yağı tercih edilebilir.
Sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır. (Ciğer, dalak, kalp, bağırsak)
Yemeklerin pişirilmesinde haşlama, fırın, ızgara veya buğulama tercih edilmelidir.
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir.
Kurubaklagil yemekleri haftada en az 2 defa tüketilmeye çalışılmalıdır.
Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. (Günde en fazla 1-2 fincan)
Limonun tansiyon düşürücü etkisi vardır fakat ilaç kullanımı varsa tansiyonu çok fazla düşürebilir, dikkat edilmelidir.
Yasaklar:
Zeytin, tuzlu peynir, turşu, salamuralar, konserveler, salça, salam, sosis, sucuk, hazır paketli krakerler, cipsler, kavurulmuş kuruyemişler, çay ve kahve gibi kafeinli içecekler.