İşte Bu Doktor İndir
Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan bir proteinin adıdır. Glutenin ve Gliadin isimli 2 proteinden oluşur. Sağlığımıza olan olumsuz etkilere ise genelde Gliadin proteini neden olur. Gluten Ne İşe Yarar? Yiyeceklere hamurumsu bir yapı kazandırır ve onları bir arada tutmaya yarar, esneklik verir. Ancak sindirim sistemimizdeki enzimlere karşı oldukça dirençlidir ve sindirimi zordur. Tam sindirilmediğinde bağırsak duvarlarına yapışır. Bağırsak duvarlarına zarar vererek bağırsak geçirgenliğine neden olur. Bu sayede sindirilmemiş olan besin öğeleri (gluten) kan dolaşımına girer ve bağışıklık sistemi alarma geçer. Bu durumda karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, ishal, beyin sisi, depresyon, yorgunluk, baş ağrısı ve cilt rahatsızlıkları görülebilir. Gluten çoğunlukla nedeni bilinmeyen nörolojik ve otoimmun rahatsızlıklara sebep olur. Kısaca bahsetmek istersek; diyabet, haşimato, romatizmal hastalıklar, depresyon, zihin bulanıklığı, irritabl bağırsak sendromu (İBS), migren, kaşıntı, döküntü, dikkat eksikliği, hiperaktivite, gaz şişkinlik ishal kabızlık kramp gibi sindirim sistemi sorunları yaşanabilir. Bu tür şikayetleriniz varsa ve glütenden olup olmadığını anlamak istiyorsanız en az 21 gün glütensiz beslenme deneyin. Şikayetlerinizin azalıp azalmadığını görün. Gerekirse bir doktora başvurun. Gluten İçeren Gıdalar? Glutensiz beslenme yapmak istiyorsanız bu besinlerden uzak durmanız gerekir; Buğday, çavdar, arpa, yulaf ve bunların unlarından yapılan her türlü besinler Poğaça, açma, kek, kurabiye gibi tüm pastane ürünleri İrmik, noodle, bulgur, makarna, şehriye gibi buğday ürünleri Şarküteri ürünleri, kahvaltılık gevrekler ve hazır çorbalar gibi tüm paketli gıdalar İçeriğinde gluten bulunan tüm besin kaynakları, kozmetik ürünleri ve ilaçlar Beslenmede Yasak Yok Kontrol Var