Glutatyon; sistein, glutamin ve glisin amino asitlerinden oluşan protein yapısında bir moleküldür. Vücudumuzda sürekli oluşan serbest radikaller ve toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynayan çok güçlü bir anti-oksidandır.
Glutatyon, başta karaciğer olmak üzere tüm hücrelerimiz tarafından üretilir. Yaşlanma, yetersiz beslenme ve çevresel faktörlerin etkisi ile hücreler ve dolaşımdaki glutatyon seviyeleri zamanla azalır. Bu azalma sonucu toksik maddeler vücuttan uzaklaştırılamaz ve hücre hasarı başlar.
Glutatyon seviyesini arttırmak için yapılması gerekenler;
- Sigara ve alkolden kaçınmak
- Hareketli bir yaşam ve düzenli spor
- Kaliteli ve düzenli uyku
Glutatyon arttıran gıdalar;
- Brokoli, lahana, karnabahar, turp
- Soğan ve sarımsak gibi kükürtlü gıdalar
- Zerdeçal
- Balık
- Yoğurt
- Narenciye
- Kuruyemiş
Glutatyonu arttırmanın en etkili yolu intravenöz (damardan) almaktır. 5 hafta süreyle haftada 1 kez, her 6 ayda bir alınan glutatyon tedavisi yaşlanmanın etkilerinin yavaşlatılmasında, hastalıkların önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde çok önemli bir rol oynar. Yılda 2 kür olarak yapılabilir.
Glutatyon tedavisinin etkileri
- Başta kalp, beyin ve karaciğer olmak üzere hücreleri yaşlanmaya ve DNA hasarına karşı korur
- Anti-aging etkili
- E ve C vitamini gibi anti oksidanların etkinliğini arttırmak
- Oksidatif stresi azaltmak ve serbest radikalleri etkisiz hale getirmek
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Bazı enzimleri aktive etmek
- Cilt yenilenmesi ve ciltte parlaklığı sağlamak
- İnsulin direncini azaltmak
- Karaciğer yağlanmasını geciktirmek
- Kas performansını arttırmak
- Parkinson ve Alzheimer hastalığı belirtilerini azaltmak
- Sigaranın yol açtığı toksik etkiyi azaltmak
- Romatizmal hastalıkların tedavisinde destek olmak
- Sedef hastalığında cilt lezyonlarının azaltılmak
- Kronik yorgunluk, halsizlik ve ağrı semptomlarını düzeltmek
- İnme ve kalp krizi gibi kalp-damar hastalıklarının riskini azaltmak
- Böbrek fonksiyonlarını iyileştirmek