Böbrek taşı olan çocuklarda en sık rastlanan neden hiperkalsiüri yani idrar ile kalsiyumun fazla atılmasıdır. Yapılan en önemli yanlışların başında ise kalsiyum içeren yoğurt, süt, peynir gibi gıdaların sınırlandırılması olmaktadır ne yazık ki. Bu da kemik kalsiyum metabolizmasını
olumsuz etkileyebilmektedir. Aslında böbreklerden kalsiyumun fazla atılmasına neden olan en önemli etken fazla tuz alımıdır. Yine hastalarımızdan tuz kısıtlamasına dair ilginç şeyler de duymaktayız. Örneğin yemeklerin tuzsuz veya çok az tuz ile yapılması gibi. Burada kast edilen tuz aşırı tüketimdir, şöyle ki; Yemeklerin tuzuna bakmadan tuz ilavesi, Bazı gıdaların beslenmeye eklendiği dönemde tuz ile servis edilmesi ve damak tadının buna alışması (erik, salatalık, domates, yumurta gibi), Tuz içeren cips, çerez, salam, sosis gibi tuzdan yoğun gıdaların tüketimi. Yine bazı gıdalarda okzalat olduğu için tüketimi kısıtlanabilmekte, fındık, domates, ıspanak gibi. Bu gıdalardan alınacak fayda daha fazla olduğu için kısıtlanmamalıdır. Limon tüketimi desteklenmelidir, ancak limonatanın yüksek şeker içeriği nedeniyle bal ile tatlandırılması bir alternatif olabilir. Aslında doğal beslenme en iyi yöntemdir, yani katkı maddeli, işlenmiş ürünlerden uzak durulması çok önemlidir. İdrarın rengi açık olacak şekilde su tüketimi çok çok önemlidir. Altta yatan nedene göre değişik böbrek taşlı hastalarda farklı özel tedaviler yapılmaktadır.